Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

25.10.2018

Italštinu v loňském roce studovalo přes dva miliony lidí

Italština je ve světě stále více studována a vyučována. Poukazuje na to zpráva o rozšířeni italštiny ve světě, kterou vydalo italské Ministerstvo zahraničí k příležitosti probíhajícího Týdne italštiny ve světě.

Podle údajů shromážděných Italskými kulturními instituty, v loňském akademickém roce (2016/2017) studovalo italštinu na 2,15 milionů osob, o 3,85 procent více než v předchozím akademickém roce. Metodologie sběru dat se ovšem zpřísnila, takže údaje by měly vykazovat skutečný počet studujících. „Pokud srovnáme počet lidí, kteří se účí nejaký zahraniční jazyk, tak italština je čtvrtým nejvíce vyučovaným jazykem, a to po angličtině, španělštině a čínštině,“ uvedl při prezentaci zprávy italský ministr zahraničí Enzo Moavero Milanesi.

Italština je hojně vyučovaná především v Evropě a v anglofonních zemích. Nejvíce studentů italštiny je ve Francii a v Austrálii (v obou případech 314 tisíc), následuje pak Německo s 257 tisíci osob učících se Dantův jazyk a Spojené státy (221 tisíc). Co se týče České republiky, tak zájem o italský jazyk je spíše vlažný. V uplynulém akademickém roce se učilo italsky jen 2,5 tisíc osob. Na Slovensku, které má poloviční populaci, to bylo o tisíc osob více, v Maďarsku chodilo na hodiny italštiny na 14 tisíc osob a v Polsku bezmála třicet tisíc osob.

Zdroj: www.esteri.it

Zdroj fotografie: esteri.it

Loading…