Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

24.10.2018

Evropská komise odmítla italský návrh státního rozpočtu

Evropská komise nakonec odmítla návrh italského státního rozpočtu na rok 2019. Komisi vadí jak příliš vysoký deficit, tak skladba nových výdajů.

„Je to poprvé, co Evropská komise musí požádat členský stát, aby přeformuloval svůj návrh státního rozpočtu,“ uvedl místopředseda komise Vadis Dombrovskis, „Italská vláda jde otevřeně a úmyslně proti přijatým závazkům.“ Evropské komisi nejvíce vadí zvýšený deficit na 2,4 procent HDP, se kterým návrh počítá i pro léta 2020 a 2021. Podle předchozích plánů, Itálie měla místo toho směřovat k vyrovnanému rozpočtu. „Rozsah odchylek je bezprecedentní,“ dodala komise.

Itálie má tři týdny na to, aby upravila svůj návrh. Italské vládní síly ale zatím nechtějí tlaku z Bruselu ustoupit. Ministerstvo financí již dalo vědět, že plánované deficity jsou stropní hranicí, a že v příštích letech by rozpočtový schodek mohl být nižší díky rychlejšímu růstu HDP způsobenému většími státními výdaji. „Nezastavíme se,“ uvedl vicepremiér Matteo Salvini. Ani Hnutí 5 hvězd zatím nechce slevit ze svých rozpočtových priorit. „Nemáme žádný plán B,“ dodal premiér Giuseppe Conte. Ministerstvo financí tak čekají tři týdny úporných vyjednávání a hledání úspor.

Zdroj: www.it.reuters.com

Zdroj fotografie:  Evropská komise

Loading…