Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

16.10.2018

Italská vláda schválila návrh státního rozpočtu na rok 2019

Italská vláda schválila v pondělí 15. října návrh státního rozpočtu na rok 2019. Jak již bylo oznámeno, návrh počítá s deficitem ve výši 2,4 procent HDP.

První rozpočet koaliční vlády Hnutí 5 hvězd a Ligy počítá se silným zvýšením mandatorních a sociálních výdajů. V průběhu příštího roku bude ustanovena nová dávka v hmotné nouzí, která bude činit až 780 eur měsíčně. Současně budou na tuto hodnotu dorovnány i nízké důchody. Návrh také počítá se sníženám některých požadavků pro odchod do důchodu, což by se mělo týkat především zaměstnanců na severu země. Vláda chce také zvýšit výdaje na investice, a to o 15 miliard v příštích třech letech.

Na straně příjmů a výběru daní, bude zavedena 15ti procentní daň z příjmu pro malé živnostníky. Hnutí 5 hvězd také prosadilo do rozpočtu revizi důchodů vyšších než 4500 eur měsíčně. Rozpočet zavádí také tzv. “daňový smír”: od roku 2019 bude možné dodanit až 30 procent daňového základu (do 100 tisíc eur) bez postihu a za použití jednotné 20ti procentní sazby. Dluhy na daních do tisíc eur budou jednoduše prominuty. Rozpočet a s ním spojené zákony také počítají s postupnou digitalizací daňové správy.

“Dokázali jsme splnit sliby z volební kampaně a současně zachovat dobrý stav veřejných financí,” řekl na tiskové konferenci k návrh na rozpočet italský premiér Giuseppe Conte. Vláda je také přesvědčená, že zvýšení mandatorních a investičních výdajů dodatečně posílí celé italské hospodářství. Návrh nyní poputuje do Parlamentu a k Evropské komisi do Bruselu. Conte tak bude muset přesvědčit italské zákonodárce a evropské partnery o pozitivním přínosu opatření, které návrh na státní rozpočet obsahuje.

Zdroj: www.governo.it

Zdroj fotografie: governo.it

Loading…