Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

09.10.2018

Globální oteplování se výrazně dotkne zemědělství v Itálii

Globální změny klimatu, a především růst průměrných teplot, mohou způsobit italskému zemědělství a potravinářství vážné komplikace. Varuje před tím italské sdružení zemědělství Coldiretti.

Podle zemědělců jsou některé účinky patrné i v současnosti. Například pěstování olivovníků se přesunuje čím dál více na sever a do vyšších poloh v alpských údolích a v předalpské oblasti. “Procento alkoholu italských vín se v posledních 30 letech zvýšilo o jedno jednotku,” uvádí Coldiretti s tím, že i vinobraní se celkově posunulo dopředu v kanceláři. Na druhé straně, na Sicílii začíná pěstování exotických plodů jako avokádo či banány.

Změny klimatu mohou výrazně narušit také specifická lokální mikroklima, která mají svou váhu během procesu zpracování potravin. Jedná se například o zrání sýrů, sušení uzenin či archivních vín. “Tato situace přímo ohrožuje typicky italské potravinářské lahůdky, jež za své mimořádné charakteristiky vděčí, částečně či úplně, zeměpisnému prostředí, ze kterého pochází,” varuje Coldiretti.

 

Zdroj: https://www.coldiretti.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…