Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.09.2018

V Itálii se debatuje o omezení prodeje v neděli

V Itálii se znovu debatuje, zda a jak omezit maloobchodní prodeje v neděli a o státních svátcích. S nápadem na novou regulaci prodeje přišel vicepremiér a ministr hospodářství Luigi Di Maio z Hnutí 5 hvězd.

Při zahájení veletrhu Fiera del Levante v Bari v neděli 9. září, Di Maio oznámil, že jeho ministerstvo pracuje na úpravě zákona z roku 2011, který plošně povolil nedělní prodeje. “Tato liberalizace ničí italské rodiny. Je nutné znovu regulovat otevírací dobu obchodů,” uvedl Di Maio. Nový zákon, který má vstoupit v platnost do konce roku, by nedělní prodeje výrazně omezil: v neděli by měla zůstat otevřená zhruba čtvrtina obchodů. “O tom, kdo bude mít otevřeno, budou rozhodovat starostové spolu s obchodníky,” doplnil Di Maio. Povolení k nedělnímu prodeji by tak mezi obchody rotovala.

Proti omezení nedělního prodeje se postavili zástupci maloobchodu a především obchodní řetězců. Dle jejich mínění by nová regulace ohrozila desítky tisíc pracovních úvazků. “V maloobchodních řetězcích pracuje 450 tisíc lidí, neděle představuje zhruba deset procent prodejů, takže téměř jistě ztratíme 40 až 50 tisíc pracovních úvazků,” uvedl svůj velice hrubý odhad Francesco Pugliese, generální ředitel řetězce Conad. Dle zástupců maloobchodu by navíc omezení nedělních prodejů snížilo konkurenceschopnost kamenných prodejen vůči elektronické komerci. S větší regulací naopak souhlasí odbory, dle kterých nedělní prodeje narušují soukromý život zaměstnanců.

Zdroj: www.ansa.it

Zdroj fotografie: Wikimedia

Loading…