Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

30.08.2018

Italské odbory pilotů podepsaly jako první kolektivní smlouvu v Ryanairu

 

Irská nízkonákladová společnost Ryanair, která je známá svými protiodborářskými postoji, podepsala v Itálii svou první kolektivní smlouvu. V úterý 28.srpna to oznámilo odborové sdružení pilotů ANPAC.

“Jedná se o první kolektivní smlouvu s palubním personálem, kterou kdy Ryanair v Evropě podepsal,” uvádí ve svém komuniké sdružení ANPAC. Jeho piloti následně dohodu s vedením společnosti potvrdili v referendu. “Dohoda uznává pilotům práva, se kterými počítá italská legislativa, ohledně odstupného a příspěvku na důchodové připojištění do nového fondu Fondaereo, příspěvku na lékařskou péči, platby všech sociálních odvodů a plného uznání práv v oblasti mateřské a otocovské péče”. ANPAC je jediným odoborovým sdružením, které Ryanair uznává, a sdružuje zhruba 300 z 500 pilotů, které nízkonákladová společnost zaměstnává v Itálii.

Podstatně kritičtější jsou vůči kolektivní smlouvě jiná odborová sdružení, která v letecké společnosti nemohou přímo působit. “Dohoda připomíná kolektivní smlouvu jen z dálky, jelikož je regulovaná irským a nikoliv italským právem,” upozorňuje například svaz zaměstnanců v dopravě FILT CGIL. Podle těchto odborových svazů, dohoda “nezaručuje volné sdružování v odborech, zamezuje tomu, aby se zaměstnanci účastnili odborových akcí v pracovní době, nutí piloty, aby si uniformy platili ze svého a nezarčuje stravování v rámci pracovní doby,” vyjmenovávají nedostatky nespokojení odboráři, již uvažují o další stávce v nízkonákladové společnosti.

Zdroj: www.anpac.it

Zdroj fotografie: Wikimedjň

Loading…