Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

30.08.2018

Itálie udrží deficit pod hranicí tří procent HDP

 

Itálie se v příštím roce neodchýlí od maastrichtských kritérií. Uvedl to ministr financí Giovanni Tria při návštěvě v Číně.

Ministr financí utnul svými slovy spekulace, že by italský rozpočet na příští rok mohl počítat s deficitem vyšším než, jsou tři procenta HDP. “O poměru tří procent HDP se vedly dlouhé spory, to však neznamená, že ho překročíme,” uvedl Tria. Obavy zřejmě vzbudily některé plány italské vlády, která by v příštím roce chtěla snížit daně z příjmů fyzických osob a současně zavést nové sociální dávky, např. plošný “občanský příjem”.

Ministr financí také označil za neopodstatněné některé tlaky, jež provází obchodování italských dluhopisů na sekundárních trzích. Ty v posledních dnech zaznamenávají růst diferenciálu výnosů mezi italskými a německými dluhopisy. “Tento diferenciál neodpovídá pevnosti a soliditě italského hospodářství,” řekl ministr. “Chtěl bych jen připomenout, že Itálie má již dvacet let primární přebytek veřejných rozpočtů. Myslím si, že vývoj na trhu je ovlivněn nejistotou, jež je typická pro letní období”. Tuto nejistotu by měl utnout první návrh státní rozpočtu pro rok 2019, který vláda představí v podzimních měsících.

Zdroj: www.ilsole24ore.com

Zdroj fotografie: pixabay

Loading…