Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

09.08.2018

České průmyslové firmy se obávají o svou ziskovost

České průmyslové firmy mají dostatek zakázek ale musí bojovat o svou ziskovost. Vyplývá to z pravidelného šetření Svazu průmyslu a dopravy a České národní banky.

Pozitivní zprávou pro průmyslové podniky je dostatek zakázek: téměř dvě třetiny podniků očekává v nadcházejících měsících růst objednávek. Zlepšení se očekává jak na domácím tak na zahraničních trzích. Polevovat nemá ani investiční aktivita firem: polovina podniků má v plánu zvýšit v příštích měsících své investice, opak plánuje jen sedmnáct procent firem.

Podniky se nejvíce obávají vývoje na straně výrobních nákladů.  V posledním období firmy zaznamenaly růst cen surovin i subdodávek. K tomu se přidává i dynamický růst mezd a nákladů na personál, který často neodpovídá vývoji produktivity práce. „Podniky úměrně tomu zatím nezdražují své výrobky ani služby, což ovlivňuje jejich konečnou ziskovost,“ poukazuje Bohuslav Čížek, hlavní ekonom Svazu průmyslu a dopravy. Pokles ziskovosti českých firem v posledních čtvrtletích upozorňuje také Český statistický úřad.

Zdroj:www.spcr.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…