Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

02.07.2018

Platy v Itálii: nejvyšší jsou v Bolzanu, nejnižší v Raguse

Itálie zaznamenává silné regionální rozdíly v platech. Poukázala na to studie vypracovaná Observatoří konzultantů v pracovní oblasti.

Dle závěrů studie, je italský pracovní trh silně polarizovaný mezi severními a jižními okresy. V Bolzanu průměrná hrubá mzda dosahuje 1500 eur měsíčně bez benefitů, příplatků a prémií. Jen o něco nižší průměrná mzda je v Bologni, Varese, Milánu či Comu. Vůbec nejnižší platy v Itálii mají zaměstnanci v okresu Ragusa, kde čistá mzda dosahuje pouhých 1059 eur. Jen o něco vyšší mzdy jsou v okresech Crotone, Barletta-Andria-Trani a Lecce. Průměrná čistá mzda činí v Itálii, dle propočtů Observatoře, 1324 eur. Průměrný rozdíl mezi platy mužů a žen dosahuje 19 procent.

Silné rozdíly mezi severem a jihem v situaci na trhu práce se netýkají jen platů. Ještě propastnější je gap v zaměstnanosti. Zatímco v Bolzanu a v dalších severních okresech pracuje přes sedmdesát procent osob v produktivním věku (15 až 64 let), tak v Reggio Calabria je to sotva 37,5 procent. V dalších zhruba třiceti okresech na jihu Itálie je míra pod padesáti procenty. “Velkou část rozdílu v míře zaměstnanosti mezi Itálií a ostatními evropskými zeměmi tvoří nízká účast žen na trhu práce,” uvádí zpráva. V mnohých okresech na severu země zaměstnanost žen dosahuje nejméně šedesáti procent, zatímco významný počet jižních okresů vykazuje míru pod třicet procent. Celostátní průměr činí 49 procent. Další skupinou vykazující problémy s přístupem na trh práce jsou osoby do 30 let, co nepracují ani nestudují. Těch je přes dva miliony a většina z nich žije právě v jižních regionech.

Zdroj: www.consulentidellavoro.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…