Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

28.06.2018

Itálie nechce přeměnu ESM v Evropský měnový fond

Itálie nepodpoří proměnu Evropského stabilizačního mechanismu v Evropský měnový fond. Uvedl to italský premiér Giuseppe Conte ve svém projevu před italským Senátem.

O eventuální proměně se má jednat na nadcházejícím evropském summitu. Dle návrhu by měl mít Evropský stabilizační mechanismus rozšířené působení v tvorbě a monitorování záchranných programů zemí, jež se nachází ve finančních obtíží. „Nechceme, aby vznikl Evropský měnový fond, jež by donutil některé země k předem připraveným restrukturalizacím, které by zamezily možnosti přijmout efektivní opatření v hospodářské politice“ uvedl před senátory Conte. Italský premiér také dodal, že posílením pravomocí ESM by mohlo dojít k překrývání s kompetencemi, které má dnes Evropská komise.

Na druhé straně by eurozóna měla dle italského premiéra uvažovat o větším sdílení rizik. „Je čas jít směrem k vyššímu sdílení rizik ovšem bez podmínek, jež by zpřísnily již zahájené procesy, což by vedlo k zvýšení finanční a bankovní nestability,“ dodal Conte.

Zdroj: it.reuters.com

Zdroj fotografie: senato.it

Loading…