Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

26.06.2018

Italský export by se v roce 2019 měl přiblížit 500 miliardám eur

Italský export čeká v příštích letech nadějný vývoj. Ukazuje to prognóza zveřejněná státní italskou pojišťovnou exportu Sace.

Dle této prognózy má pokračovat pozitivní vývoj zaznamenaný v loňském roce, kdy se export zvýšil o 7,4 procent na 448 miliard eur. Letos by prodeje zboží měly růst o 5,8 procent a v příštím roce o 5,2 procent. Právě v roce 2019 by se absolutní hodnota italského vývozu měla dostat na hranici 500 miliard eur. Pozitivní vývoj se očekává také v oblasti služeb, kde by se objem vývozu měl letos přehoupnout přes hranici 100 miliard eur.

Tuto příznivou prognózu však kazí postupující ochranářské tendence ze strany Spojených států a dalších významných zemí.  „Případná eskalace ochranářských tendencí a snížení důvěry exportérů by způsobily snížení růstu vývozu o zhruba dvě procenta v roce 2018 a o 3,6 procent v roce 2019,“ uvádí prognóza. Další faktorem, který hraje významnou roli, je pohyb kurzu eura vůči americkému dolaru. „Zhodnocení eura vůči dolaru o deset procent vede ke snížení objemu vývozu o 1,6 procent,“ píše Sace na základě analýzy dat vývozu v letech 2010 až 2017.

I letos je Česká republika zařazena do skupiny 20 nejnadějnějších exportních destinací. V hodnocení Export Opportunity Index je ČR sedmá. V letošním roce se italský vývoz do ČR má zvýšit o osm procent a v dalších třech letech má růst tempem sedm procent ročně. České údaje jsou v souladu s celkovým rozvojem italského exportu do střední a východní Evropy, který taktéž vykazuje silně nadprůměrné hodnoty.

Zdroj: www.sace.it

Zdroj fotografie: Sace

Loading…