Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

25.06.2018

Italský HDP nejvíce rostl na severu země

Regiony severní Itálie si vloni vedly hospodářsky nejlépe. Ukazuje to měření HDP vyjádřené v hrubé přidané hodnotě ze strany Italského statistického úřadu.

V loňském roce se HDP měřený v hrubé přidané hodnotě zvýšil o 1,5 procent. Jedná se o zlepšení ve srovnání s rokem 2016, kde se růst zastavil pod jedním procentem. Nejlépe si vedly regiony severozápadu a severovýchodu, kde se indikátor zvýšil shodně o 1,8 procent. Relativně dobrý výsledek vykázaly i jižní regiony, kde byl zaznamenán růst o 1,4 procent. Nejhorší výsledek mají regiony střední Itálie s 0,9 procentem růstu. Také zaměstnanost se celkově zvýšila, a to o 1,1 procent.

Nejlépe si vedly služby v obchodě, dopravě, pohostinství a telekomunikací, kde přidaná hodnota vzrostla o 2,6 procent. Následuje průmysl s růstem o 2,1 procent, který je mimořádně silný v regionech jižní Itálie (+4,4 procent). Naopak nejhorší výsledek zaznamenalo zemědělství s poklesem o 4,4 procent. Zemědělství bylo také jediným hospodářským odvětvím, jež zaznamenalo pokles ve všech italských makroregionech.

Zdroj: www.istat.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…