Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

20.06.2018

Italský ministr financí Tria: priority jsou snížení zadlužení a veřejné investice

Nová italská vláda chce pokračovat ve snižování deficitu ale současně posílit veřejné investice. Vyplývá to z projevu nového italského ministra financí Giovanniho Trii (bez stranické příslušnosti) v Poslanecké sněmovně při projednávání dokumentu finanční plánování DEF.

Nový ministr financí se přihlásil k plánu snižování deficitu v hospodaření veřejné správy, dle kterého by Itálie měla dosáhnout vyrovnaného rozpočtu v roce 2020. „Je dobře tento plán neohrozit“, řekl v Poslanecké sněmovně Giovanni Tria. Ministr financí ale také připomněl, že ekonomická situace je méně příznivá než na začátku roku. „V prvním čtvrtletí HDP vzrostl v Itálii nižším tempem než v průměru roku 2017“, konstatoval Tria. Mezi nepříznivě působícími faktory ministr financí podtrhl především ochranářské tendence, jež vedou k poklesu zahraničního obchodu a důvěry italských průmyslových firem, jež jsou na vývozu závislé.

Ve svém projevu Giovanni Tria také připomněl, že italské hospodářství se stálé nevrátilo na předkrizovou úroveň. Pro dorovnání tohoto gapu je, dle italského minstra, nutné zavést strukturální reformy a posílit veřejné investice. Díky investicím chce vláda dosáhnout zvýšení výkonu italského hospodářství a snížení poměru mezi veřejným dluhem a HDP. „V této makroekonomické fázi je rozumné se domnívat, že multiplikační efekt veřejných investic bude mimořádně vysoký, díky čemuž se část výdajů na investice sama splatí“, dodal ministr Tria. Vedle posílení investic Tria počítá také s reformami daňového systému, důchodového systému a sítě sociálního zabezpečení.

„Naše působení v Evropě musí jít směrem k výrazné reformě mechanismů, jež v současnosti vládnou eurozóně“, dodal před Sněmovnou ministr financí. „V obecné rovině existují problémy v koordinaci měnové a rozpočtové politiky“, dodal bez dalších detailů italský ministr. Jediné konkrétní opatření, které bylo zmíněné, je požadavek, aby se výdaje na investice započítávaly do rozpočtových limitů odlišně a odděleně od mandatorních výdajů.

Zdroj: http://www.mef.gov.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…