Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

13.06.2018

Rakousko, Tyrolsko a Bolzano plánují zdražit průjezd Brennerským průsmykem

Budoucnost Brennerského průsmyku spočívá v postupném přesunu kamionové dopravy na železnici. K této shodě došel Druhý brennerský mítink, který proběhl v Bolzanu v úterý 12. června.

Brennerského mítinku, stálého orgánu spolupráce mezi Itálií, Rakouskem a Německem, se zúčastnili nejvyšší představitelé ministerstev dopravy těchto třech zemí. Ti dosáhli shody na textu memoranda, které tyto země zavazuje k celé řádě kroků, a to především v oblasti vybudování nové železniční infrastruktury a přesunu kamionové dopravy na železnici. Memorandum ovšem neobsahuje žádné přesné termíny.

Daleko konkrétnější je však protokol podepsaný mezi rakouským Ministerstvem dopravy, krajem Tyrolsko a italskou Autonomní provincií Bolzano. Protokol počítá se zvýšením a harmonizací mýtného pro kamionovou dopravu nejen na Brennerském průsmyku, ale také na navazujících dálničních úsecích a také ke zvýšení cen pohonných hmot podél této dálniční infrastruktury. „Objem přepravy musí ve srovnání s rokem 2017 drasticky klesnout“, poukazuje protokol na hlavní cíl opatření. V loňském roce přes Brennerský průsmyk projelo na 2,1 milionů kamionů a doprava se v alpském průsmyku zvýšila od začátku roku 2017 o zhruba dvacet procent.

K poklesu má dojít nejen přesunem dopravy na železnici, ale také dočasným zavedením kontingentace průjezdů kamionů přes průsmyk a zákazem průjezdů po vedlejších trasách. Kontingentaci průjezdů tzv. Dosiersystem, zavedlo v dubnu, a to ve zkušebním provozu, Rakousko, italská strana však toto opatření odmítá. „Jednostranné zastavení provozu je pro nás nepřijatelné“, uvedl italský ministr dopravy Danilo Tonninelli, který však na rozdíl od svého rakouského kolegy Norberta Hofera na setkání chyběl.

Zdroj: http://www.provincia.bz.it

Zdroj fotografie: Provincia Autonoma di Bolzano

Loading…