Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

21.05.2018

Italský zahraniční obchod zaznamenal v prvním čtvrtletí růst

Italský zahraniční obchod zaznamenal v prvním čtvrtletí letošního roku výrazný růst. Uvádí to údaje Italského statistického úřadu.

V prvním čtvrtletí se vývoz meziročně zvýšil o 3,3%, zatímco dovoz vzrostl o 2,6%. Přebytek zahraničního obchodu tak dosáhl 7,5 miliard eur. Nejvíce dynamický byl zahraniční obchod se státy Evropské Unie: vývoz se v tomto případě zvýšil o 5,5% a dovoz o 4,6%. V případě nečlenských států vývoz vzrostl o pouhých 0,5% a dovoz klesl o jednu desetinu procenta. „Meziroční růst export je tažen prakticky všemi odvětvími, a to s výjimkou automobilů (-4,2%) a neopracovaných zemědělských výrobků (-5,8%)“, uvádí Italský statistický úřad.

V průběhu čtvrtletí ale zahraniční obchod zaznamenal jisté oživení dynamiky. V březnu export vzrostl ve srovnání s únorem o 1,2% a import o 1,9%. Meziročně se vývoz zvýšil o 0,7% a dovoz dokonce o 3,1%. Růst vývozu však v březnu negativně ovlivnil pokles prodejů automobilů a strojů, zatímco výrazněji rostly prodeje rafinovaných ropných produktů a farmaceutického a chemického průmysl. Přebytek v březnu klesl na 4,5 miliard eur.

Zdroj: https://www.istat.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…