Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.05.2018

Itálie se nachází na politické křižovatce

Itálie bude zřejmě mít novou vládní koalici. Dva měsíce po volbách se odblokovala jednání mezi Hnutím 5 hvězd a Ligou vedenou Matteem Salvinim.

Ještě na začátku týdne to vypadalo, že Itálie směřuje k opakování voleb. Po pondělních konzultacích prezident republiky Sergio Mattarella oznámil, že největším politickým silám zastoupeným v Parlamentu se nepodařilo najít společnou řeč. Prezident proto ohlásil, že pověří sestavením vlády osobnost, která stojí mimo aktuální politické bloky. Úřednická vláda měla vést Itálii do doby, než politické síly najdou mezi sebou shodu. Pokud by se tak nestalo, Itálie by šla k předčasným volbám na jaře příštího roku. Prezident Mattarella naopak odmítl požadavek Hnutí 5 hvězd a Ligy, aby nové volby proběhly již na začátku července.

Prezidentova aktivní role a hrozba úřednického kabinetu nakonec přinutily Hnutí 5 hvězd a Ligu k odložení vzájemných vet a k jednání o sestavení vlády. Liga by se měla zúčastnit vládní koalice bez svého hlavního spojence v rámci středopravicového bloku, strany Forza Italia bývalého premiéra Silvia Berlusconiho. Ta zřejmě přejde do „konstruktivní opozice“. Koaliční strany se budou muset shodnout na vládním programu a na jménu nového premiéra, který zřejmě bude nestranický. Budoucí koaliční spojenci totiž nejsou schopni se dohodnout kdo vyhrál volby a měl by tedy vést kabinet. Hnutí 5 hvězd dostala v rámci jednotlivých stran nejvíce hlasů, Liga však vede nejsilnější politický blok. Jméno nového předsedy vlády by mělo být oznámeno o víkendu či na začátku příštího týdne.

Zdroj: http://www.ansa.it

Zdroj fotografie: quirinale.it

Loading…