Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

03.05.2018

Budoucnost hutí Ilva v Taranto znovu vzbuzuje rozepře

Budoucnost hutního závodu Ilva v Taranto znovu rozjitřila emoce. Hutě, jež se nachází v nucené správě, by měla odkoupit skupina investorů vedená koncernem ArcelorMittal, jež kvůli tomu bude muset odprodat část svých evropských aktiv.

V jihoitalských hutích proběhla v pondělí 30. dubna stávka za lepší pracovní podmínky. Podle odborových svazů totiž současné vedení neprovádí „ani řádnou ani mimořádnou údržbu“, čímž se zhoršuje úroveň pracovních podmínek v závodě. Odbory také protestují proti plánu nových vlastníků na snížení stavů. Ačkoliv by v příštích letech měl objem produkce růst, investoři počítají se snížením počtu zaměstnanců v Ilvě z aktuální 14 tisíc na 8,5 tisíc osob. Odbory naopak požadují, aby v nové společnosti, která hutě převezme, byli zaměstnáni všichni současní zaměstnanci a to za stávajících smluvních podmínek.

Olej do ohně přilil také hejtman kraje Apulie Michele Emiliano. „Ti, kteří tvrdí, že se bez hutí neobejdeme, nemluví pravdu“, uvedl hejtman na oslavách Prvního máje pořádaných nezávislým kolektivem Svobodní a uvažující občané, jež dlouhodobě žádá uzavření hutí. Podle Emiliana kraj začne vypracovávat plány na zastavení výroby a následovnou ekologickou konverzi závodu. Takové úvahy ale ostře odmítl italský ministr hospodářství Carlo Calenda.

Zdroj: http://bari.repubblica.it

Zdroj fotografie: Ilva

Loading…