Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

05.04.2018

V Itálii začala oficiální jednání o sestavení vlády

Měsíc po parlamentních volbách začala v Římě oficiální jednání o sestavení nové vlády. Oficiální rozhovory vede prezident Sergio Mattarella, v jehož kompetenci je jmenování nového premiéra a nové vlády.

Ve čtvrtek 5. dubna se do sídla italského prezidenta na římském pahorku Quirinale dostavili lídři nejvýznamnějších politických stran zastoupených v parlamentu, a to včetně Ligy a Hnutí 5 hvězd, jež mají v novém složení parlamentu nejsilnější zastoupení. Je však velice pravděpodobné, že po rozhovorech Mattarella nikoho složením vlády nepověří a rozhodne se udělat další kolo rozhovorů. Méně pravděpodobnou alternativou je, že  prezident využije ústavní zvyklosti a někoho pověří vyjednáváním o sestavení vlády, což je neformální předstupeň k oficiálnímu jmenování premiérem.

Budoucnost nové italské vlády mají v rukou Hnutí 5 hvězd, vítěz březnových voleb, a hnutí Liga, jež je včele nejsilnější středopravicové koalice. Obě strany mají v Poslanecké sněmovně i v Senátu většinu, a proto se spekuluje, že se mohly pokusit společně o sestavení vládní většiny. Tomu zatím není ale moc nakloněna ani Liga, která zatím nechce porušit alianční dohodu se stranou Forza Italia bývalého premiéra Silvia Berlusconi, ani Hnutí 5 hvězd. Tomu by zřejmě vyhovovala obdoba menšinové jednobarevné vlády, jež by se v Parlamentu střídavě opírala o hlasy pravice a levice. Podpořit tuto variantu však ostatní strany také odmítají. Je teď na prezidentovi Mattarellovi najít východisko z těchto vzájemných vet.

Zdroj: http://www.quirinale.it

Zdroj fotografie: quirinale.it

Loading…