Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

19.03.2018

Koncern Leonardo slaví 70 let od založení

Italský koncern Leonardo oslavil 70. výročí svého založení. Koncern, který změnil své původní jméno Finmeccanica v roce 2016, byl oficiálně založen 18. března 1948.

Původně koncern sdružoval především průmyslové firmy, ve kterých měl kapitálovou účast italský stát. Jednalo se například o společnosti Ansaldo, o automobilku Alfa Romeo či výrobce námořních technologií NavalMeccanica. Nejvýznamnější změny přišly pro koncern v devadesátých letech minulého století, kdy se italský stát rozhodl společnost částečně privatizovat. V roce 1996 tak došlo k primární emisi akcií na milánské burze a k odprodání většiny kapitálu koncernu. Italský stát však stále drží významný akciový podíl a zachoval si v tomto strategickém podniku mnohé řídící pravomoci.

Aktuální záběr koncernu je výrazně užší a specializovanější než před sedmdesáti lety. Koncern se zaměřuje především na obrané a bezpečnostní technologie, výrobu helikoptér, lehkých bojových a cvičných letounů a dalších zbrojních systému. V loňském roce koncern utržil 11,5 miliard eur a hrubý zisk činil zhruba jednu miliardu eru.

Zdroj: http://www.ansa.it

Zdroj fotografie: Leonardo

 

Loading…