Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

05.03.2018

V italských volbách uspělo Hnutí 5 hvězd a pravicová Liga Mattea Salviniho

Italské volby skončily výrazným neúspěchem vládního bloku. Úspěch naopak slaví protestní strany Hnutí 5 hvězd a Liga Mattea Salviniho.

Italští voliči se rozhodli dát svůj hlas stranám, které byly nejvíce slyšet v opozici vůči současné vládě vedené Demokratickou stranou. Hnutí 5 hvězd získalo přes 30% preferencí a výrazně zabodovalo především v regionech jižní a střední Itálie. Další výrazný úspěch zaznamenala Liga severu vedená Matteem Salvinim, která dostala zhruba 18% preferencí a stala se tak první politickou silou ve středo-pravicovém bloku. Ten dostal celkově přes 35% hlasů a je tak první politickou koalicí v zemi.

Mezi poraženými patří Demokratická strana, která klesla pod 20%. Její koalice pak nedosahuje ani 25% preferencí. Radovat se ale nemůže ani Silvio Berlusconi, jehož hnutí Forza Italia dostalo kolem 14% hlasů a v rámci středo-pravicové koalice tak bylo poraženo Ligou. Slabé výsledky obou stran navíc ukončili spekulace o vytvoření velké koalice mezi Demokratickou stranou a Berlusconim. V současném poměru sil je jasné, že hlavní roli v sestavování vlády bude hrát Hnutí 5 hvězd.

Konečné výsledky voleb budu známy nejspíše až v pondělí odpoledne. Nový italský volební zákon totiž zahrnuje komplikovaný způsob počítání hlasů v koalici, jež se týká sil s méně než 3% preferencí. Svou roli v konečném výsledku sehrají i jednomandátové obvody: očekává se, že na jihu má velkou šanci uspět v jednomandátových obvodech Hnutí 5 hvězd a na severu pak středo-pravicová koalice. Levice nejspíše prosadí své kandidáty jen v tzv. rudých regionech ve střední Itálii.

Zdroj: http://elezioni.interno.gov.it

Zdroj fotografie: senato.it

Loading…