Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

29.01.2018

Evropská centrální banka letos sníží své nákupy italských dluhopisů

Postupný exit a omezování programu kvantitativního uvolňování Evropské centrální banky se výrazně dotkne také italských státních dluhopisů.

Podle výpočtů ekonomického deníku IlSole24Ore se objem dluhopisů, které ECB v rámci programu kvantitativního uvolňování kupuje, sníží o téměř polovinu. V roce 2017 průměrný měsíční nákup činil 9,8 miliard eur neboli 117 miliard eur za celý rok. V částce jsou započítané nákupy zcela nových dluhopisů i obnovy dluhopisů, jež došly do splatnosti. Letos by se měly nákupy výrazně omezit na zhruba šedesát miliard eur ročně. To je o čtyři miliardy eur měsíčně méně než v roce 2017.

Rozdíl 47 miliard eur by měl být schopen vykrýt trh, domnívají se experti. Podle finančních analytiků to ukazují údaje z prvních dražeb letošního roku, kdy poptávka mnohonásobně převýšila nabídku. Například v lednové dražbě dluhopisů BTp s dvacetiletou splatností nabídka činila devět miliard eur a poptávka investorů dokonce třicet miliard eur. Za velkou poptávkou stojí ale také zvýšení výnosů, jejichž hodnota se u dlouhodobých dluhopisů vrátila nad dvě procenta ročně. Výnosy zvyšuje i nejistota panující kolem výsledku italských březnových parlamentních voleb.

Zdroj: www.ilsole24ore.com

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…