Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.01.2018

Italská pravice chce zavést rovnou daň z příjmů fyzických osob

Itálie začala znovu debatovat o možnosti zavedení rovné daně z příjmu fyzických osob. Jako první s návrhem přišel předseda Ligy severu Matteo Salvini.

Nápad vzal za svůj i bývalý premiér, Salviniho spojenec a lídr strany Forza Italia Silvio Berlusconi. „Itálie potřebuje opravdovou daňovou revoluci a takovou revolucí je zavedení rovné daně“, řekl v neděli 14. ledna Berlusconi. Lídři pravicového bloku se však zatím neshodují na sazbě možné rovné daně. Podle Salviniho by sazba měla klesnout na dvacet a méně procent, Berlusconi navrhuje sazbu 23 procent.

Pravicový návrh důrazně zkritizoval současný ministr financi Pier Carlo Padoan. „Navrhovatelé by měli říct, kde vezmou desítky miliard eur na zavedení takové daně“, uvedl v neděli Padoan, dle kterého má rovná daň pozitivní dopad především na nejbohatší domácnosti. Zastánci rovné daně, již často vychází z koncepce tzv. Lafferovy křivky, naopak tvrdí, že jedna a nižší sazba povede k většímu výnosu kvůli snížení daňových úniků a státních výdajů na správu daně. Není ale jisté, zda by si zavedení rovné daně nevyžádalo ústavní změnu. Dle článku 53 italské ústavy je daňový systém uspořádán progresivně.

Zdroj: www.ilsole24ore.com

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…