Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

11.01.2018

Drtivá většina italských potravinářských specialit vzniká na venkově

Italská výroba potravinářských specialit zůstává těsně spjata s venkovem. Ukazuje to výzkum nadace Symbola, jehož závěry byly zveřejněné ve čtvrtek 11. ledna.

Dle výzkumu, přes devadesát procent italských potravin chráněného původu je spjato s malými městy s méně než pěti tisíci obyvateli. V Itálii se jedná především o horská a venkovská města s nízkou hustotou osídlení. Z 293 potravinářských specialit a vín chráněných značkami DOP a IGP jich 270 pochází či je vyráběno právě na venkově. Jedná se především o sýry, uzeniny ale také olivový olej. Největší koncentrace specialit vyráběných na venkově  je v krajích Emilia-Romagna, Benátsko a Lombardie.

Celkově v malých městech a vesnicích působí na 279 tisíc zemědělských podniků. „Malá města nejsou tíhou ale, naopak, neuvěřitelnou příležitostí pro Itálii: je tam hospodářství přizpůsobeno potřebám lidí, jež se zaměřuje na vztah s danou oblastí a místními komunitami a potkávají se tam tradice a inovace, staré a nové vědění“, uvedl předseda nadace Symbola a poslanec Ermete Realacci. Právě Realacci v končícím volebním období prosadil nový zákon o malých městech, jež má usnadnit rozvoj municipalit ve venkovských a horských oblastech.

Celá zpráva v italštině: www.symbola.net

Zdroj fotografie: nadace Symbola

Loading…