Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

26.09.2017

Italská vláda schválila základní parametry rozpočtu na příští rok

Italská vláda schválila hlavní parametry rozpočtu na příští rok. První návrh rozpočtu pak bude muset předložit do 20. října.

Vzhledem k dobrým signálům z italské ekonomiky, vláda zvýšila svůj odhad růstu hrubého domácího produktu. V letošním i v příštím roce by HDP měl vzrůst o 1,5 procent. „Strategie 'úžiny' pomohla zemi nastartovat nový cyklus hospodářského růstu a současně mít pod kontrolou konsolidaci veřejných financí“, uvádí představitelé italské vlády. V příštím roce se tak očekává další pokles deficitu, a to na 1,6 procent HDP, a poprvé po několika letech by měla klesnout i míra zadlužení, a to na 130 procent HDP. Hlavní zásluhu na tom má zvyšující se primární saldo i lehký pokles výdajů na obsluhu dluhu.

Vyšší odhad ekonomického růstu vytváří pro italskou vládu polštář v odhadu deseti miliard eur. V předvolebním roce je samozřejmě požadavků celá řada, a nebude možné je všechny uspokojit. Ministerstvo hospodářství například žádá prodloužení mimořádných odpisů na pořízení strojové výbavy, jež má italským firmám usnadnit přechod na Průmysl 4.0. Mezi dalšími požadavky jsou zvýšení platů státních zaměstnanců, jež zůstaly několik let zmražené, či zablokování automatického mechanismu zvyšování věku odchodu do důchodu.

Zdroj:www.governo.it

Zdroj fotografie: governo.it

Loading…