Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.06.2017

Okruh podnikatelů, kteří si budou moci zažádat o paušální daň, se rozšíří

Od prvního července si více podnikatelů bude moci zažádat o vyměření paušální daně. Daňový balíček, který byl schválený na konci dubna, rozšiřuje podmínky využití tohoto institutu.

Díky novým pravidlům si budou moci zažádat o výpočet paušální daně také podnikatelé, již mají příjmy ze závislé činnosti. Institut se otevře taktéž podnikatelům s jedním a více zaměstnanci. Nemění se naopak maximální hodnota příjmů podnikatele žádajícího o paušální daň, která je stanovena na pět milionů korun ročně v posledních třech letech. Cílem opatření je rozšířit počet podnikatelů s paušální daní: dle Finanční správy totiž v loňském roce využilo tohoto institutu zhruba jen padesát podnikatelů. „Po odstranění legislativních bariér a zpřístupnění paušální daně širšímu okruhu subjektů očekáváme mnohonásobně vyšší zájem”, tvrdí náměstkyně ministra financí Alena Schillerová. Opatření, které opravdu mohlo dát velký impulz k využívání paušální daně, však nakonec chybí. Osvobození od Elektronické evidence tržeb totiž Poslanecká sněmovna při projednávání balíčku neschválila.

Žádost o vyměření paušální daně je nutné podat na příští daňový rok do 31. ledna 2018. „Praxe bude taková, že se daňový poplatník obrátí na svého správce daně a společně s ním, ať už na základě jeho podnikatelské minulosti nebo tržního benchmarku, naleznou vzájemně přijatelnou výši daňové povinnosti, a to až na tři roky dopředu,“ dodává ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček. Po dobu vyměření paušální daně podnikatel může vést jen velice zjednodušené účetnictví. Institut má ale dvě nevýhody. Vyměřenou paušální daň již nelze změnit, což činí tento prostředek nevhodný v případě nestability na trhu. Při vyměřování daně je nutné znovu předložit ke kontrole účetnictví za minulá léta.

Zdroj: www.financnisprava.cz

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…