Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

01.06.2017

ISTAT výrazně zvýšil odhad růstu italského hospodářství

Italský statistický úřad (Istat) výrazně zvýšil odhad růstu italského hospodářství v prvním čtvrtletí letošního roku.

Dle zpřesněného odhadu se italský hrubý domácí produkt zvýšil meziročně o 1,2 procent a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,4 procent. První odhad Istatu při tom mluvil o meziročním růst o 0,8 procent a o růstu ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,2 procent. K růstu HDP přispěla jak spotřeba domácností, jež se zvýšila o 1,4 procent, tak spotřeba vládního sektoru (+0,7 procent). Vývoz služeb a produktů vzrostl o 5,1 procent. Méně příznivá čísla se týkají investic: ty meziročně vzrostly o 2,3 procent ale ve srovnání s koncem minulého roku klesly o 0,8 procent. Výrazný dopad měly investice do dopravních prostředků, jež se zvýšily meziročně o 35,3 procent. Vyvážily tak pokles investic do strojní výbavy (-1,1 procent).

V prvním čtvrtletí rostla také hrubá přidaná hodnota italského hospodářství, a to meziročně o jedno procento. Největší růst zaznamenaly služby, které si polepšily o 1,2 procent. Hrubá přidaná hodnota průmyslu rostla o 0,6 procent a zemědělství o 0,1 procent. Ve srovnání s koncem roku 2016 se hrubá přidaná hodnota zvýšila o 0,4 procent.

Podle expertů by pozvolný růst italského hospodářství měl pokračovat i v dalších čtvrtletích letošního roku, Vylepšit by se měl i stav investic. „Nepříznivý údaj investic je potřeba pozorně zanalyzovat. Po prvotní fázi seznamování se s investičními pobídkami do inovací a technologií, jež obsahuje plán Průmyslu 4.0, je teď patrný pozitivní trend investic do strojní výbavy, jež se projeví již v druhém čtvrtletí letošního roku,“ upozorňuje Gregorio De Felice, Head Research Division bankovní skupiny IntesaSanpaolo.

 

Zdroj: www.istat.it

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…