Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

22.05.2017

Italská veřejná správa dluží svým soukromým dodavatelům zhruba 46 miliard eur

Italská veřejná správa patří k nejdůležitějším dlužníkům italských firem. Uvádí to zpráva výzkumného centra CGIA v Mestre.

Dle těchto údajů státní úřady mají po splatnosti faktury od soukromých firem v hodnotě 46 miliard eur. Zpoždění  a dluhy veřejné správy vznikají jak kvůli nedostatku prostředků, tak kvůli byrokratickému zdržování či kvůli rozepřemi mezi zadavatele a dodavatelem. Podle italských podnikatelů se situace ještě zhoršila po zavedení tzv. split payment, kdy daný úřad přímo odvede do státní kasy daň z přidané hodnoty z vyhotoveného díla či poskytnuté služby.

Podle CGIA je také paradoxní, že samotná státní správa nemá přehled o svých dluzích a nesplacených fakturách. „Už dva roky při tom firmy, které pracují s veřejnou správou, musí zasílat své faktury elektronicky. Tyto faktury jsou zadány na platformu Ministerstva financí, která je pak rozešle daným institucím. Ty fakturu překontrolují a stanoví, zda je splatitelná. Platbu pak zadá skrze tu samou platformu. I přes to stát stále nezná stav svých dluhů vůči soukromým dodavatelům,“ upozorňuje Paolo Zabeo, ředitel výzkumného centra. Z tohoto důvodu některé odhady tvrdí, že dluh činí až 65 miliard eur.

 

Zdroj: www.cgiamestre.com

Zdroj fotografie: Ragioneria dello Stato

Loading…