Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

06.04.2017

ČNB zastavila intervenci na kurzu koruny

Bankovní rada České národní banky (ČNB) se rozhodla na svém mimořádném zasedání zastavit intervence na kurzy koruny. Kurzové intervence ČNB začaly v listopadu roku 2013.

Po oznámení konce intervencí na kurzu ve 12:30 začala koruna mírně posilovat vůči euru. Ke konci dne se kurz koruny ustálil kolem 26,56 korun za euro. ČNB oznámila, že pohyb kurzu nechá na trhu. „Ukončení kurzového závazku znamená, že nyní se kurz koruny bude odvíjet od vývoje nabídky a poptávky na devizovém trhu. V důsledku toho může kurz krátkodobě kolísat jedním či druhým směrem,“ uvedl guvernér Jiří Rusnok. ČNB přestala používat intervence na trhu, které jí však zůstávají k dispozici. „V případě potřeby je Česká národní banka připravena možné nadměrné kurzové výkyvy svými nástroji zmírňovat,“ dodal Rusnok.

Jaký byl tedy dopad částečného oslabení koruny? Centrální banka poukazuje na pozitivní výsledky. „Od začátku kurzového závazku máme v České republice o desítky tisíc nových pracovních míst více, máme od té doby řádově o deset procent větší HDP než jsme měli v roce 2013, a dovolím si tvrdit, že minimálně dva tři procentní body toho růstu HDP byly zásluhou kurzového závazku,“ uvedl Jiří Rusnok. Celá řada politiků, a to počínaje prezidentem republiky Milošem Zemanem, jsou jiného názoru. „Jsem velmi rád, ze ČNB zrušila tzv. kurzový závazek. Celou dobu jsem byl proti znehodnocení měny,” řekl Zeman, který se již v minulosti přihlásil k názoru, že devalvace koruny vede firmy k větší lenosti v inovačních aktivitách.

 

Zdroj: www.cnb.cz

Zdroj fotografie: ČNB

 

Loading…