Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

17.01.2017

Do ČR se dováží vína za čtyři miliardy korun

Česká republika dováží ze zahraničí vína v hodnotě čtyř miliard korun. Uvádí to nová zpráva ministerstva zemědělství o vinařském trhu v ČR.

V posledních třech letech se hodnota dovozu vín do ČR ustálila nad hranicí čtyř miliard korun. Dovoz každoročně zaznamenává pozvolný růst. Nejvíce rostou prodeje šumivých vín a sudových vín, zatímco dovoz tichých vín v láhvích zaznamenává nepatrný pokles. Italská vína představují zhruba pětinu celkového českého dovozu a v posledních letech vykazují nadprůměrný růst. Itálie je tak druhým nevýznamnějším dovozcem v oblasti šumivých a sudových vín. V kategorii tichých vín v láhvi je však až na čtvrtém místě za Španělskem, Německem a Francií.

Tuzemská výroba vína naopak zaznamenává relativně silný růst a v roce 2016 se zvýšila o 40 procent na 750 tisíc hektolitrů. Výrobě dominují bílá vína, která tvoří dvě třetiny celkové produkce. Velmi silnou pozici mají také vína s chráněným označením. Většina českých vín zůstává na českém trhu a jen čtvrtina míří na zahraniční trhy.

 

Zpráva Ministerstva zemědělství: http://eagri.cz/

 

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…