V červenci byla otevřena na Jungmannově náměstí nová prodejna zmrzliny SANI, kde se prodává zmrzlina dle nového konceptu Morena Faganella. Faganello vyrábí zmrzlinu bezmála dvacet let a v Praze vede podnik Gelatí na Pankráci, ke kterému se teď přidala nová prodejna ve středu Prahy.
Značka chce podtrhnout hlavní rys nového konceptu zmrzliny připraveného Faganellem. Sani totiž v italštině znamená zdraví. „Není to jen kvalitní zmrzlina,“ dodáva Moreno Faganello. „Naše zmrzlina je Clean Label: ve výrobě tak nepoužíváme žádné přídavné látky, kterými se naopak hemží průmyslová zmrzlina a zmrzlina vyrobená z polotovarů. Analyzujeme složení naší zmrzliny tak, aby obsahovala ingredience, jež prospívají zdraví. Například jsme zcela úplně nahradili používání bílého cukru třtinovým cukrem. A Sani je v dialektu Belluno, odkud pocházím, typický pozdrav.“
Nabídka nové prodejny tak respektuje některé z moderních trendů výživy a obvykle obsahuje také veganské zmrzliny. „Tato část trhu, společně s bio, kdy po krizi spotřebitelé často snižovali výdaje na tento druh výrobků, začala růst. Touto profilací chceme přilákat více místních zákazníků. Přece jen více než polovina našich příjmů na Jungmannově náměstí pochází od zahraničních turistů,“ vysvětluje Moreno Faganello.
Jak ukazují údaje z prodeje zmrzlinářských strojů pro cukrárny, v posledních letech se vlastní výroba zmrzliny výrazně zvýšila. Často je však zmrzlina prodávána jen několik měsíců v roce jako doplňkový produkt. Důraz na kvalitu je tak často nižší. „My nabízíme alternativu ke „zmrzlině vlastní výroby“, která je vyráběna z průmyslových polotovarů, kdy se nehledí na kvalitu produktu, který se nabízí zákazníkům“ říká Moreno Faganello.“Naši zmrzlinu vyrábíme z jednoduchých a čerstvých surovin. Základ zmrzliny připravujeme večer, necháme tak působit chutě a ráno pak nabízíme zákazníkům čerstvou zmrzlinu. Zmrzlinu vyrábíme s pečlivostí celý rok a je naším hlavním výrobkem.“
Poctivý a takřka řemeslný přístup k výrobě zmrzlině je však stále výrazně menšinový. I z tohoto důvodu chce Moreno Faganello otevřít v České republice sekci Art glace, Evropské federace domácích výrobců zmrzliny. „Zmrzlina je jedinou mojí velkou vášní. V zimě tak vyhledávám nové ingredience a chutě. Spolu s dalšími přáteli v Itálii a v Evropě, kteří se mnou tuto vášeň sdílí, pak společně promýšlíme způsob, jak vyrobit chutnou, originální a zdravou zmrzlinu. Tento přístup ke zmrzlině je jedním z rysů, jež zvýrazňují náš výrobek.“
Spotřeba zmrzliny je v Čechách stále výrazně vázána na počasí. Proto se na podzim prodejna na Jungmannově náměstí změní na cukrárnu, kde se budou prodávat především vafle a další pouliční sladkosti. Domácí zmrzlinu Morena Faganella bude však i nadále možné ochutnat v kavárně na Pankráci. „Ale sezónu 2017 zahájíme novými druhy zmrzliny vyrobených za použití tzv. superfoodsů, které ještě více zvýrazní koncept SANI“ dodává M. Faganello.
Zdroj fotografie: SANI