Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

02.06.2016

Výročí vzniku Italské republiky si připomenuly také vrcholní zástupci českých institucí.

Praha oslavila 70. výročí vzniku Italské republiky. Tradiční recepce pořádaná Italským velvyslanectvím v Praze proběhla v prostorách Italského kulturního institutu.

Připomenutí výročí vzniku Italské republiky se i letos zúčastnilo mnoho českých i italských osobností. Ty pozdravil krátkým projevem italský velvyslanec Aldo Amati, jenž připomenul výbornou úroveň vztahů mezi Itálií a Českou republikou. „Chci také poděkovat Vládě České republiky za její podporu v rozvoji vztahů mezi našimi zeměmi,“ uvedl velvyslanec Amati. „To, že vztahy mezi ČR a Itálií jsou mimořádné dobré, ukazuje rozhodnutí české vlády podpořit kandidaturu Itálii na nestálého člena Rady bezpečnosti OSN, a také silný zahraniční obchod, jehož hodnota přesáhla deset miliard eur, či koncert orchestru Filarmonica della Scala, který proběhl 15. dubna v Praze“.

Přítomným adresoval svůj pozdrav i senátor František Bublan, předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Senátu ČR. Bublan připomněl, že Italská republika se zrodila po katastrofické zkušenosti fašismu a nacismu v Evropě. „Jak tvrdil filozof Jan Patočka, jsou věci, za které stojí trpět, a věci, za které stojí trpět, jsou i ty, za které stojí žít,“ řekl k demokratickým hodnotám, jež jsou základem Italské republiky, František Bublan.

Oslavy výročí vzniku Italské republiky se zúčastnil i místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Petr Gazdík. „Itálie má za sebou sedmdesát let nepřerušené demokracie a to není zdaleka samozřejmostí. Za tuto dobu demokracie zakořenila své hodnoty a může se opřít o rozvinutou občanskou společnost,“ připomněl Gazdík. Gazdík také poukázal, že italská demokracie dnes musí čelit několika krizím, a v první řade krizi ekonomické a uprchlické. „Itálie by si zasloužila jako dárek k narozeninám silné evropské řešení těchto krizí,“ dodal místopředseda Sněmovny.

Oslava tak vzdala hold výročí vzniku Republiky a připomenula si hlavní výzvy, kterým Itálie musí čelit na státní a především evropské úrovni.

 

Zdroj fotografie: Pixabay

 

 

Loading…