Pizzerie představují svébytné odvětví v italském restauračním sektoru. Upozornili na to organizátoři a účastníci neapolské Pizza Village, jež v hlavním městě Kampánie upekli přes dva kilometry dlouhou pizzu.
Podle těchto údajů pizzy v Itálii peče přes 183 tisíc podniků, jež zaměstnávají zhruba 564 tisíc osob. Nejvíce pizzerií je v okrese Řím (přes 15500 podniků) a následuje Miláno, Neapol a Turín. Nejhustší pokrytí pizzerií je ale v okresu Sassari, kde je jedna pizzerie na 147 obyvatel.
V průměru upeče jedna pizzerie za den pět set pizz denně a její denní příjmy lehce přesahují tři tisíce eur. U dobře zaběhnutých podniků není však výjimkou produkce nad osm set pizz denně. Větší pizzerie se koncentrují na severu země: v Bolzanu zaměstnává jeden podnik v průměru 4,4 osob. Čtyři a více zaměstnanců mají pizzerie v Benátkách, Florencii, Veroně, Bellunu, Milánu, Vincenze a Trentu.
Zdroj: www.corriere.it
Zdroj fotografie: Pixabay