Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

28.02.2016

Italské komory v Evropě podporují made in Italy

Ve dnech 22. a 23. února proběhl v Bruselu Convention Italských obchodních komor v Evropě. Setkání se zúčastnili předsedové a generální tajemníci třiceti Italských komor v Evropě.

Během obou dnů byla projednána témata týkající se každodenních aktivit Italských obchodních komor v Evropě. “Tato setkání jsou vždy velice zajímavá, protože nám umožňují vidět naši problematiku v širším kontextu. V průběhu Convention jsme se věnovali především podpoře made in Italy. Evropské trhy jsou stále klíčové pro úspěch průmyslu a celého italského hospodářství,” uvádí předseda Italsko-české komory Gianfranco Pinciroli.

Jedním z hlavních aktuálních problémů je krácení státního příspěvku Obchodním komorám v zahraničí. “Jak jsme podtrhli během jednání, tak tato vláda a zodpovědné ministerstvo neustále škrtají příspěvky komorám v Evropě. Italští politici si zřejmě neuvědomují význam a nasazení komor v zahraničí. Jejich aktivity jsou především na podporu malých a středních firem, jež tvoří páteř italského hospodářství. Na úspěchu vývozu malých a středních firem tak závisí budoucí úspěch celé italské ekonomiky,” dodává Pinciroli.

Navzdory této nepříznivé situaci jsou Italské obchodní komory v Evropě mimořádně živými institucemi. “V průběhu Convention jsme se věnovali také různým tématům a společným iniciativám na podporu made in Italy,” tvrdí Pinciroli. “Mnohé Komory, včetně té naší, se snaží čelit této situaci posílením členské základny a tvorbou nových projektů a služeb ve prospěch našich podniků. Snažíme se také navázat nové kontakty a spolupráce, aniž bychom snižovali kvalitu našich služeb.”

Convention byla svolána a koordinována Marcem Montecchim, který je od loňského podzimu hlavním zástupcem Italských obchodních komor v Evropě a také předsedou Italské komory v Sofii (Bulharsko). “Předseda Montecchi se mi zdál velice odhodlaný – říká Gianfranco Pinciroli – Všichni víme, že musíme čelit mnoha překážkám do té doby, než politici v Římě pochopí význam Italských obchodních komor v Evropě. Společně to můžeme dokázat!”

V průběhu posledního dne podnikli zúčastnění celou řadu setkání v Evropském parlamentu. “Setkali jsme se s delegací italských europoslanců z různých poslaneckých frakcí, mezi kterými byli Lara Comi, Salvatore Cicu, Marco Zani, Andrea Cozzolino a Massimiliano Salini, jež vyjádřili komorám podporu a současně nám představili aktivity společného zájmu v Evropském parlamentu,” poukazuje Gianfranco Pinciroli. “Velmi zajímavá byla i setkání s představiteli svazů Coldiretti, Federlegno, Konfederace osob samostatně výdělečně činných, Eurochambers a dalšími asociacemi. Tato setkání jsou velice podnětná a konkrétní. Například díky hlubším vztahům mezi profesními asociacemi a komorami by mohly vzniknout velice zajímavé systémové projekty na podporu italských firem”.

 

Zdroj fotografie: Pixabay

Loading…