Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

12.01.2016

Mogherini v Praze: otázka uprchlíků ve středu pozornosti

Návštěva Vysoké představitelky pro zahraniční vztahy EU a místopředsedkyně Evropské komise navržená Italskou vládou v Praze, která proběhla v pondělí 11. ledna, byla ve znamení uprchlické krize

Vysoká představitelka se v Praze snažila urovnat spory, které mezi sebou měly Evropská komise a země Visegrádské čtyřky, jejíž členem je i Česká republika, ohledně systému přerozdělování uprchlíků na základě evropských kvót. “Žijeme obtížnou dobu, a to jak uvnitř tak za hranicemi Evropské Unie. Myslím si, že pozice České republiky, která je vždy zaměřená na zachování jednoty členských států, představuje správnou investici do budoucnosti,” ocenila českou vládu Federica Mogherini.

Po nástupu vlády euroskeptické strany PiS v Polsku, je Praha považována za nejvstřícnější vládu k Bruselu v regionu. Ovšem čeští političtí představitelé vyjádřili vůči Evropské komisi několik požadavků týkajících se právě uprchlické krize. “Aktuální tlak na vnější hranice a na azylové systémy si vyžaduje společné nasazení. Mám takový pocit, že se naplnily naše předpovědi, že hlavním úkolem je zajistit bezpečnost vnějších hranic a transparentně určit původ uprchlíků. Proto jsme se dotkli některých velice konkrétních témat, například fungování hotspotů.”

Podobná slova zazněla i od premiéra Bohuslava Sobotky, jenž podtrhl roli Turecka, které by mělo dostat několik miliard eur unijní pomoci výměnou za zlepšení situace na takzvané balkánské cestě. “Kroky, které podniklo Turecko, ještě nejsou dostačující, a my trváme na tom, aby závazky Akčního plánu byly plněny. Nutně potřebujeme, aby začala fungovat ochrana vnější schengenské hranice, a podobně důležitý je jakýkoliv pokrok v jednání o příměří v Sýrii.” Podle českého premiéra je řešení uprchlické krize urgentnější po událostech v Kolíně nad Rýnem a kvůli snižující se kapacitě evropských zemích přijímat nové uprchlíky.

Hlavním oficiálním cílem cesty Federicy Mogherini do Prahy bylo projednávání nové Globální strategie EU. Nová Globální strategie by se měla totiž zabývat nejzávažnějšími výzvami naší doby, od boje proti terorismu až po změny klimatu přes energetickou bezpečnost a kyber-bezpečnost. “Žádný z 28 Států nemůže dosáhnout podobných výsledků, kterých můžeme dosáhnout, když budeme jednat společně. Síla a moc na mezinárodní úrovni jsou totiž dnes závislé na politickém významu daného kontinentu. Taková je realita světa, ve kterém žijeme.”

Význam společné evropské diplomacie ocenil také ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. “Evropská diplomacie musí reagovat na současné výzvy novými a pozitivními postupy a iniciativami. Myslím si, že je nutné připomenout výsledky, které dosáhla evropská diplomacie v posledním roce. Jedná se o nukleární dohodu s Iránem, o kterou se Federica Mogherini velice zasadila, o klimatickou konferenci v Paříži, jež je novým začátkem, na kterém se evropská diplomacie taktéž významně podílela, ale také o pokusech najít řešení krize v Sýrii či o omezení kofliktu na Donbassu. A já musím Federice Mogherini poděkovat za její aktivity v loňském roce.”

V průběhu pražské návštěvy také došlo na setkání s experty a zástupci občanské společnosti ohledně nové Globální strategie UE. “V dnešním světě se zahraniční politika netýká jen odborníků, ale nás všech: od potravin, které jíme, a oblečení, které máme na sobě, přes naši každodenní bezpečnost až po budoucnost našich dětí. Proto je podle mě důležité, abyste se zapojili do této strategické reflexe. Je třeba nechat zaznít co nejvíce názorů a podívat se na věc z různých perspektiv,” okomentovala tento dialog Federica Mogherini.

 

Zdroj fotografie: Archiv Vlady CR

Loading…