Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.11.2015

Crowdfunding vzrostl v Itálii o 85%

Crowdfunding se stává i v Itálii stále častějším způsob financování projektů Ukazuje to zpráva Crowdfunding in Italia Report 2015, který vydala univerzita Sacro Cuore v Milánu.

Dle této zprávy bylo skrze crowdfunding vybráno zhruba 56,8 milionů eur, což je o 85% více než v roce 2014. Mezi hlavními způsoby financování převážily půjčky (22,8 milionů eur) a model spojující dary a půjčky (20,3 milionů eur). V průběhu roku tak bylo zveřejněno přes 21 tisíc projektů, což o 65% více než v minulém roce. Převažují především projekty nepodnikatelského typu: 34% projektů se týkalo kulturního a uměleckého odvětí a 34% projektů spadalo do občanského a nevládního sektoru. Jen méně než pětina zveřejněných projektů tak bylo podnikatelského charakteru.

Celkově se zvýšil i počet aktivních platforem: těch je 69 a dalších 13 je ve fázi spouštění. Celkově největší koncentrace platforem je na severu Itálie a především v Milánu. Dle Ivany Pais, která výzkum vedla, “nové platformy vznikají diferenciací a nikoliv pouhým napodobováním.” To je výsledkem dynamického rozvoje, který však stále zaostává za nejrozvinutějšími zeměmi. Stačí uvést, že skrze velké platformy Indiegogo či Kikstarter proteklo od začátku roku přes dvě miliardy aerických dolarů.

 

Zdroj: crowdfundingreport.it

zdroj fotografie: Pixabay

 

Loading…