Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

25.11.2015

Ostrava: křižovatka evropského průmyslu

Ve středu 4. listopadu Italsko-česká obchodní a průmyslová komora uspořádala oficiální návštěvu města Ostravy.

 

Dopoledne Komora uspořádala konferenci o městě Ostrava a Moravskoslezském kraji za přítomnosti primátora slezské metropole Tomáše Macury. “Naše město je středem regionu, kde v okruhu sto kilometrů žije pět milionů osob,” podtrhl primátor Macura. “Ostrava a Moravskoslezský kraj nabízí nejlepším podmínky k investicím v celé oblasti střední a východní Evropy. Naše město je dnes opravdovou křižovatkou evropského průmyslu. I proto se snažíme rozšířit dopravní infrastruktury a posílit tak dálniční, železniční a letecké spoje s regionem.”

 

Otázka dopravního spojení s regionem byla hlavním tématem pozdravu italského velvyslance Alda Amatiho. “V rozhovorech s primátorem Ostravy jsme se shodli, že chceme pracovat na tom, aby ostravské letiště mělo v budoucnosti přímé spojení s jednou z velkých metropolí severní Itálie. To by mohlo významně posílit ekonomické vztahy mezi Itálií a Ostravou.”

 

Italsko-česká komora byla představena místopředsedou Danilem Manghim a generálním tajemníkem Matteem Marianim, který podrobně ilustroval aktivity a členskou základnu Komory, za přítomnosti člena představenstva pro vztahy s Moravou a Slezskem Andreem Busolem. “Itálie má druhý nejsilnější zpracovatelský průmysl v Evropě, a to díky rozšířené síti malých a středních podniků, jež se stále více obrací na zahraniční trhy,” podtrhl Manghi. “Pro mnohé italské podniky se Česká republika stala zemí, kam investovat pro posílení na zahraničních trzích. Výsledkem toho je, že naprostá většina italských podniků v ČR zde otevřela svůj závod, aniž by snížila své výrobní kapacity v Itálii.”

 

V průběhu konference byl také představen ekonomický potenciál kraje. Na území kraje jsou přítomny jak nové průmyslové areály tak početné brownfieldy. Kraj také dokončuje fázi ekonomické transformace, která vedla k snížení významu těžkého průmyslu a těžební činnosti. “V současnosti Moravskoslezský kraj sází na automobilový průmysl, na rozvoj IT firem, na biotechnologie a obecně na projekty s vysokou přidanou hodnotou,” řekl Nazim Afana, ředitel oddělení Strukturálních fondů úřadu Moravskoslezského kraje, Podnikatelé a investoři se mohou spolehnout také na služby dobře strukturované Krajské hospodářské komory, jež byla na konferenci zastoupena ředitelkou Magdou Habrmanovou, a Agentury pro regionální rozvoj zastoupené project managerem Jiřím Štěpánem.

 

Účastníkům konference se představili také některé podniky a členové Italsko-české komory v regionu. “Výroba v našem závodě začala v roce 2007 s počáteční investicí v hodnotě jedné miliardy korun,” uvedl René Hilscher, generální ředitel společnosti Cromodora Wheels, zaměřené na výrobu litých hliníkových kol. “Dnes celá společnost vyrábí tři miliony kol ročně, a z toho je 1,7 milionů vyrobeno českým závodem. Náš podnik má však stále prostor k růstu.” Na konferenci byla přítomná i společnost I-Tec, jež je oficiálním distributorem v ČR významných italských značek jako Piaggio, Bonetti či Novarini. “Naše společnost se zaměřuje na distribuce komunálních technologií a vozidel,” řekl ředitel společnosti Jiří Vyvial. “V současnost obrat naší společnost dosahuje 117 milionů korun a naše vozidla slouží v 231 českých městech.” Aktivity místní pobočky Sdružení přátel Itálie představil pan Matteo Bianchi.

 

Odpoledne bylo věnováno průmyslové a kulturní historii a současnosti města Ostravy. Delegace totiž navštívila areál Dolních Vítkovi, kde v roce 1828 vznikly první ostravské ocelárny. Výroba v tamních ocelárnách skončila v roce 1998, a Dolní Vítkovice dnes představují jeden z nejlepších případů nového využití bývalého průmyslového areálu. Dnes je tak areál Dolních Vítkovic hlavním kulturním, vědeckým a volnodechovým centrem města. V areálu lze tak najít kongresové centrum se sálem s kapacitou 1,5 tisíc míst, jež je umístěno v bývalém plynojemu, a také věž Bolton Tower, jež nabízí jedinečný výhled na město. “Dolní Vítkovice jsou dnes po Pražském hradě druhou z nejvíce navštěvovaných památek v ČR, a na začátku listopadu jsme od začátku roku uvítali milion návštěvníků,” uvedl se špetkou hrdosti Petr Koudela ředitel areálu, který patří k nejúspěšnějším příkladům oživení brownfieldů.

 

Zásadní příspěvek k oživení areálu byl dán společností Vítkovice Machinery Group a jejím předsedou představenstva Janem Světlíkem. Společnost, která patří k nejvýznamnějším podnikům v Ostravě, se specializuje ve výrobě láhví na stlačené plyny a na komponenty a stroje v oceli pro odvětví obnovitelných energií, loďařství či dopravy. “Dnes obrat celé skupiny dosahuje jednu miliardu eur a zaměstnáváme na sedm tisíc osob,” dodal několik detailů obchodní ředitel společnosti Vítkovice Heavy Machinery Group Jiří Brož. “Drtivá většina našich výrobků jde na export. K nejvýznamnějším zahraničním trhům patří samozřejmě Německo, ale také mimoevropské země jako Indie a Rusko, které však zažilo jistý propad kvůli oslabení rublu a mezinárodních sankcí. Tento výpadek však doháníme na jiných trzích, což ukazuje, že naše výroba je silně konkurenceschopná.”

 

Druhá návštěva Italsko-české komory v Ostravě potvrdila strategický význam tohoto kraje pro české hospodářství a především hospodářské vztahy mezi Itálií a Českou republikou, a to především v oblasti rozvoje spolupráce v konkrétních průmyslových odvětví.

 

 Pro další fotografie: camic.cz

Loading…