Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

15.09.2015

Renziho vláda chce na příští rok větší rozpočtové uvolnění

Vláda premiéra Mattea Renziho chce na rok 2016 větší rozpočtové uvolnění. Uvádí to italský tisk.

Italské Ministerstvo financí tak poslední týdny vyjednává v Bruselu o uvolnění rozpočtových parametrů. Deficit na rok 2016 by v žádném případě neměl překonat maastrichtskou hranici 3%, ovšem italská vláda chce uvolnění v rozsahu 0,4% HDP, které by přineslo do italské státní kasy na sedm miliard eur. Další finance by měly být získány zvýšení předpovědi růst italského hrubého domácího produktu na rok 2016 z 1,4% na 1,6%, což by mělo uvolnit další tři miliardy eur. Na stole je také tzv. spending review, neboli škrtů plýtvání ve veřejné správě, a především ve zdravotnictví. Z této kapitoly si Ministerstvo financí slibuje úspory v rozsahu osm až deset miliard eur.

Návrh, se kterým Ministerstvo financí přicestovalo do Bruselu však počítá i s novými daňovými příjmy. Od 1.1.2016 by měla být zavedena takzvaná digital tax, která by měla účinněji danit transakce a obchody internetových společností jako Google, Amazon či Apple. Výnos této daně je odhadován až na tři miliardy eur. Daňová správa je také připravena prodloužit termíny aktuální volontary disclosure kapitálů exportovaných da daňových rájů. Dle expertů by prodloužení mohlo zvýšit příjmy až na pět miliard eur.

Renziho vláda chce použít získané prostředky na snížení některých daní a na investice. Mezi daněmi, které by měly být sníženy, je daň z příjmu právnických osob IRES či nemovitostní daň z první domu TASI. I k těmto změnám se však budou muset vyjádřit úředníci Evropské komise.

Zdroj: www.repubblica.it

Zdroj fotografie: Consiglio dei Ministri

Loading…