Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

21.07.2015

Bankroty poprvé v poklesu od roku 2011

V prvním pololetí lehce klesl počet bankrotů v odvětví maloobchodu a cestovního ruchu. Upozorňuje na to zpráva vydaná svazem malých podniků Confesercenti a společností Cribis.

V prvním pololetí v obou odvětvích zbankrotovalo na 1,33 tisíc podniků, což je o 7 % méně než v předchozím roce. Jedná se o první pokles počtu bankrotů zaznamenaný od roku 2011. Současně však saldo mezi nově otevřenými podniky a zaniklými podniky zůstává negativní: v prvním popoletí zaniklo na 26 tisíc podniků a negativní saldo činí 15,9 tisíc podniků. Lehce se zlepšila platební morálka v odvětví: podniků, jež dostály svým závazkům, třicet dnů a více po datu splacení faktury bylo 24,2 %, což je pokles o 0,4 % ve srovnání s předchozím obdobím.

“Něco je v hospodářství v pohybu, ale konec krize je stále daleko,” píše k údajům Confesercenti. “Od roku 2011 se maloobchod a cestovní ruch propadly do hluboké recese kvůli poklesu kupní síly obyvatelstva, zvýšení daňové zátěže, a to především té lokální, a zhoršení přístupu k úvěrům. Hospodářské oživení nebylo ještě zaznamenané většinou malých a středních podniků, pro které je návrat k růstu stále chymérou.”

 

Zdroj: confesercenti.it

Zdroj fotografie: Confesercenti

 

Loading…