Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

19.07.2015

Italská centrální banka zvýšila odhad růstu

Italská centrální banka zvýšila svůj odhad růstu na letošní a přístí rok. Nové odhady jsou obsažené v Ekonomickém bulletinu Italské centrální banky.

Dle centrální banky by letos italské hospodářství mělo růst o 0,7 % a přístí rok o 1,5 %. Ekonomický růst by měl být výsledkem pokračujícího posilování průmyslové výroby, a to především výroby strojů a dopravních prostředků. Od začátku roku je také zaznamenáno zvýšení investicí, které by mělo pokračovat i po celý letošní a přístí rok. K letošnímu růstu by měly přispět i jednorázové faktory jako Všeobecná světová výstava Expo 2015 v Milánu.

Ekonomické zotavení je patrné také na úvěrovém trhu. Poprvé za poslední tři roky bylo leto zaznamenáno zvýšení půjček domácnostem (+0,4 %) a výrobním podnikům (+0,7 %). Úvěrový trh se dle Italské centrální banky nachází v paradoxní situaci: na jedné straně se úvěrové náklady snižují, na druhé straně však je poskytování nových úvěrů bržděno mírou starých úvěrů v selhání. Během letošního a příštího roku by se měla také zvýšit inflace, která má dosáhnout v roce 2016 1,1 %. Naopak míra nezaměstnanosti má klesnout letos na 12,4 % a na 11,9 % v roce 2016.

 

Zdroj:bancaditalia.it

Zdroj fotografie: Banca d'Italia

Loading…