Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

10.06.2015

Česká republika: šampiónka EU v růstu

První předběžné odhady o růst Hdp vykreslují pozitivní obrázek o stavu českého hospodářství. Ukazují to první data Českého statistického úřadu.

Podle nových odhadů růstu hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí roku, hospodářství rostlo v prvním čtvrtletí meziročně o 4,2% a ve srovnání s předchozím čtvrtletí o 3,1%.Jedná se nejvíce dynamický růst zaznamenaný v celé Evropské Unii o nejvyšší míru rustu za posledních sedm let.

Analytiky do jisté míry překvapila síla růstu investicí, které v prvním čtvrtletí byly hlavním růstovým faktorem českého hospodářství. Tvorba kapitálu meziročně vzrostla o 11,7%, zatímco tvorba fixního kapitálu se zvýšila o 3,2%, a objem zakázek zůstal bez významných změn.„Celková hrubá tvorba kapitálu meziročně vzrostla znatelně více, než ČNB očekávala, ačkoli meziroční růst fixních investic naopak lehce zaostal za prognózou,“ uvedl ředitel sekce měnové ČNB Tomáš Holub.

Nad očekávání centrální banky rostla také domácí spotřeba. Výdaje na domácí spotřebu se totiž meziročně zvýšily o 2,6%. Silnější růst zaznamenaly výdaje domácnosti s meziročním růstem o 3% a o 0,9% ve srovnání s předchozím čtvrtletím. Mezi výdaji domácností více rostou výdaje na trvanlivé statky. Výdaje veřejné správy naopak vzrostly o 1,5% ve srovnáním s prvním čtvrteltí minulého roku, zatímco ve srovnání s koncem roku poklesly o 3,9%.

Více rozporuplný vývoj zaznamenal zahraničí obchod, který zůstává velice dynamickým odvětvím. Export se meziročně zvýšil o 7,7%, import pak o rovných 9%. To, že růst stimulují především domácí faktory, ukazuje i růst hrubé domácí hodnoty, jež se meziročně zvýšila o 3,8% a mezičtvrletně o 1,6%.  Nejvíce dynamický vývoj zažil průmysl s růstem o 6,8%.

Dynamický růst ekonomie se začíná odrážet na trhu práce. Počet zaměstnaných se zvýšil o 1,1% na 5,2 milionů osob. Zvýšily se také odměny, jež zaznamenaly růst o 2,2% ve srovnání s totožným obdobím minulého roku a o 0,5% ve srovnání s posledním čtvrtletím minulého roku.

Údaje o platech zůstaly lehce za očekáváním analytiků, již očekávali silnější růst. Podel ekonomického analityka UniCredit Bank Pavla Sobíška k zbrždění růstu došlo především v některých odvětví služeb. “Akcelerující zaměstnanost v prvním čtvrletí a nabírání nových pracovníků, z nichž převážná většina pobírá podprůměrnou mzdu, snížila v prvním kvartálu přírůstek průměrné mzdy o několik desetin procentního bodu. Zvyšující se soukromá spotřeba v ekonomice tak byla tažena převážně jinými vlivy, zejména poklesem inflace téměř na nulu,” dodává Pavel Sobíšek.

 

Zdroj fotografie: Pxabay

Loading…