Resultati di ricerca...
  • cs
  • it
close

Login

News

18.01.2015

Italská centrální banka očekává letos lehký růst HDP

Italská centrální banka odhaduje, že letos HDP vzroste o 0,4% a příští rok o 1,2%. Vše však bude záležet na vývoji investicí a hospodářské politiky.

Italské hospodářství by mělo po dvou letech recese znovu růst. Odhaduje to ve svém Ekonomickém bulletinu Italská centrální banka.

Podle odhadů Italské centrální banky by letos měl hrubý domácí produkt vzrůst o 0,4% a v roce 2016 o 1,2%. Dle centrální banky na růst působí příznivě pokles cen ropy, postupné oživení mezinárního obchodu a měnová politika, kterou vede Evropská centrální banka. Síla růstu však bude dle centrální banky záležet na vývoji investicí. Růst by se však zatím neměl významněji promítnout do zaměstnanosti, a většina firem tak očekává spíše stagnaci počtu svých zaměstnanců.

Velice nízká má také zůstat míra inflace. V roce 2015 by země měla sklouznout do deflace, jelikož ceny mají v průměru klesnout o 0,2%, zatímco v roce 2016 mají vzrůst o 0,7%. To se také promítne do úrokých mír, které zůstavají v případě úvěru pro domácnosti a firmy na velice nízkých hodnotách.

 

Zdroj: Banca d'Italia

 

 

Loading…